Vorlíčkovo včelařství
Včelaření se věnuji od roku 2008 a starám se o 50 až 70 včelstev, v době tvoření oddělků až o 120 včelstev. Medovinu vyrábím od roku 2010, výhradně z vlastního medu.
přečíst si více- Kód výrobce:
- 103
- Země původu:
- Česká republika
- Kraj:
- Kraj Vysočina
- Medovina je z medu:
- Jen vlastní med
- Nabízí med k prodeji:
- Ano
- Je možno nakoupit ve „dvoře“:
- Ano
- Pořádá degustace na vyžádání:
- Ne
- Vlastní web:
- www.medvorlicek.cz
Popis výrobce
Včelaření se věnuji od roku 2008 a starám se o 50 až 70 včelstev, v době tvoření oddělků až o 120 včelstev. Medovinu vyrábím od roku 2010, výhradně z vlastního medu.
Vyrábíme pouze přírodní medovinu, kvašenou za studena, bez jakýkoliv přísad, a ovocné medoviny.Výrobě vína se věnuji ještě o 13 let déle a proto většinu filozofie, výrobních postupů a praktických znalostí, uplatňuji právě z tohoto oboru.
Pro výrobu medoviny používám pouze zralý med, žádné proplachy z víček, zkvašený med, med neznámého původu, stejně jako by vinař použil pouze zdravý, vyzrálý hrozen. Poměr medu a vody nesděluji a je součástí výrobního tajemství. Medovinu nevaříme, je to pracné, energeticky náročné a naprosto zbytečné. Sice by sme tím sterilizovali roztok, který ale zakvasíme kvasinkami, tudíž opět infikujeme. Ze zralého zdravého medu, známého původu, nehrozí infekce nežádoucími mikroorganismy.
Jediný efekt vaření je, že odstraníme bílkoviny, které se mohou skladováním vysrážet, ale to lze odstranit jednodušší cestou. Opět to přirovnám k tomu, jako by vinař dělal víno z převařeného moštu. Fáze kvašení, dokvašení, stabilizace, filtrace a plnění, je opět blízká výrobě vína a využívám nabité praxe. Mohu říct, že dobře nalahvovat medovinu je těžší, než ji vyrobit. Naše medovina se nerozkvasí, ani při vyšší teplotě skladování a stejně tak se v ní netvoří zákaly. Výjimečně u ovocných medovin je možné vysrážení vinného kamene z ovocných šťáv, což je jen optická vada, nikoliv změna ve vůni, či chuti. Medoviny vyrábíme v nerezu, ty vybrané pak zrají v dubových sudech.