Ryzí medovina
Všechno to začalo v roce 2018. Od bývalého kolegy v práci jsem ochutnal jeho domácí medovinu, kterou vyráběl z vlastního medu. Napadlo mě, že bych to chtěl také zkusit.
přečíst si více- Kód výrobce:
- 135
- Země původu:
- Česká republika
- Kraj:
- Ústecký kraj
- Medovina je z medu:
- Vlastní i kupovaný med
- Nabízí med k prodeji:
- Ano
- Je možno nakoupit ve „dvoře“:
- Ano
- Pořádá degustace na vyžádání:
- Ano
- Vlastní web:
- https://www.facebook.com/RyziMedovina/
Popis výrobce
Všechno to začalo v roce 2018. Od bývalého kolegy v práci jsem ochutnal jeho domácí medovinu, kterou vyráběl z vlastního medu. Napadlo mě, že bych to chtěl také zkusit. Kontaktoval jsem svého kamaráda, který tou dobou začínal s včelařením. Společně jsem začali spekulovat nad postupem výroby. Od kolegy jsem obdržel recept, který byl založen na dlouhém vaření.
Chtěl jsem jí cestou, kdy nezničím vše dobré, co med obsahuje. Využil jsem kontakty a své předchozí zkušenosti z výroby vína a piva v malém a zkusil postup upravit tak, aby byl celý postup co nejšetrnější a odrážel původní způsob výroby medoviny z dávné historie. Tak vznikla první várka, která se setkala s pozitivním ohlasem v našem okolí. Napadlo nás, zkusit výrobu pro komerční účely. Oba nás primárně živí jiná práce a medovina je dobrým protipólem a odreagováním. Naše medovina neobsahuje žádné náhražky, barviva ani přidaný líh, nebo konzervanty. Při výrobě využíváme pouze přírodních látek, jako je směs koření, speciálního chmele, medu a místní vody.
Aby bylo dosaženo jemné kulaté chuti, zrání probíhá přibližně jeden rok (někdy i déle) v nerezových nádobách. Vzhledem k časové náročnosti výroby a omezené kapacitě činí naše produkce přibližně 3500 l ročně. Jedná se pro nás o hraniční množství, protože kvalita produktu je pro nás mnohem důležitější, než objem produkce. Naše roční spotřeba medu činní přibližně 1,5 t a v konečném produktu tvoří přibližně 40%. Jelikož se jedná o poměrně velké množství medu, nejsme jej schopni pokrýt z vlastních zdrojů.
V našem okolí máme několik včelařů, kteří jsou schopni dohromady naší poptávku uspokojit. Jedná se především o včelstva chovaná v českém středohoří. Všechna stanoviště osobně známe a pravidelně navštěvujeme. Vidíme tak kondici nejen včelstev, ale i okolní krajiny.